Novosti

Završen projekt Moja prva knjiga 2016./2017.

21. listopada 2017

mpk

pripremila: Ana Željeznjak

28.09.2017. godine hrvatska dječja književnost postala je bogatija za 7 novih objavljenih autora i autorica i to mahom mlađih od 15 godina. Na spomenuti datum održana je završna svečanost projekta Moja prva knjiga u Dugoj Resi u provedbi karlovačke Udruge za promicanje kulture čitanja KAlibra.

Ove godine objavljena je snažna priča o nužnosti različitosti u svijetu pod imenom Plava priča učenice Gordane Zadravec iz Bjelovara, dok slikovnica Moj Srećko učenice Tanje Brković opisuje radosti udomljavanja pasa lutalica. Tiskana slikovnica Nikole Pavoševića iz Čepina, Izviđačke zgode, upoznaje nas s dvije vesele izviđačke ekipe Dabrovi i Vjeverice, a Van Goghom inspirirana slikovnica Bijeg iz stvarnosti učenice Elene Kutnjak iz Svetog Jurja na Bregu magično oslikava svijet umjetnosti. Trećaši Sara Perušić i Marco Galotto iz Ičića također su nagrađeni prvom nagradom. Dok se Sara pozabavila temom rješavanja sukoba u svojoj slikovnici Planeti u svađi, Marco u slikovnici Zgode i nezgode jednog kuhara na duhovit način prenosi priču o jednom kuharu i njegovom načinu nošenja s kulinarskom kritikom. Tamara Pažur iz malog zagorskog sela Budinščina u svojoj slikovnici Odbjegla abeceda opisuje potragu čitanke za odbjeglim slovima abecede.
Projekt je proveden 13. godinu zaredom i osim prvonagrađenih učenika koji su nagrađeni tiskanom slikovnicom, druga nagrada u obliku poklon paketa dospjela je u ruke 20 učenika, treća kod njih 24, a poticajna nagrada do čak 197 učenika. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a najbolje slikovnice biraju hrvatske književnice Sanja Pilić i Silvija Šesto.

Dr. sc. Batinić nova je ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja

23. kolovoza 2017

Uz iskrene čestitke našoj dragoj članici Štefki Batinić, prosljeđujemo obavijest Hrvatskog školskog muzeja.

Na mjesto ravnateljice dr. sc. Batinić, knjižničarska savjetnica i kustosica dr. sc. Štefka Batinić došla se s mjesta voditeljice Pedagoške knjižnice Davorina Trstenjaka, Zbirke školskih izvješća te Zbirke propisa i službenih publikacija u odgoju i obrazovanju Hrvatskog školskog muzeja. Tijekom više od dvadeset godina rada u Muzeju kolegica Batinić sudjelovala je u svim područjima muzejskog rada te je uspješno vodila brojne muzejske projekte. Sudjelovala je u pripremi i realizaciji stalnoga postava Muzeja 2000. godine. Samostalno i u koautorstvu priredila je pet tematskih studijskih izložaba s katalozima te niz prigodnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Održala je niz prigodnih predavanja u sklopu gostovanja izložaba te oko 30 izlaganja na stručnim i znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Područja njezina znanstvenog i stručnog interesa su povijest hrvatskoga školstva i pedagogije te povijest djetinjstva.

Dr. sc. Batinić objavila je samostalno ili u koautorstvu više od 30 znanstvenih i stručnih radova u časopisima i zbornicima u zemlji i inozemstvu te više od 100 popularno-znanstvenih članaka i kraćih priloga u novinama i časopisima. Od 2009. urednica je Anala za povijest odgoja, godišnjaka Hrvatskoga školskog muzeja. Višegodišnja je vanjska suradnica Filozofskog i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u izvođenju kolegija iz povijesti školstva i pedagogije. Članica je uredništva slovenskog pedagoškog časopisa Sodobna pedagogika i Uredničkog vijeća Hrvatskog biografskog leksikona te autorica priloga u izdanjima Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Članica je niza strukovnih udruga – ICOM-a, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti te Hrvatskog knjižničarskog društva u čijem je Stručnom odboru sudjelovala od 2008 do 2012. godine kao predsjednica Komisije za muzejske i galerijske knjižnice. Od 2014. vanjska je članica Povjerenstva za hrvatsko sudjelovanje u International Children’s Digital Library.

Prije Hrvatskog školskog muzeja radila je u Knjižnici Goetheova instituta u Zagrebu te Knjižnicama grada Zagreba.

 

Kontakti nove ravnateljice su:
01/48 55 716
sbatinic@hsmuzej.hr
hsm@hsmuzej.hr

Dijete i jezik danas 2017.

16. svibnja 2017

Prosljeđujemo poziv na VIII. međunarodni znanstveni skup DIJETE I JEZIK DANAS (DiJ 2017.).

Tema  skupa je Razvoj pismenosti u materinskom i inom jeziku.

Detaljnije informacije možete pronaći ovdje.

DiJ 2017. – Drugi poziv

Prijavni obrazac DiJ 2017.

ANIMAL: zbornik o ne-ljudima i ljudima

Prosljeđujemo poziv Instituta za etnologiju i folkloristiku, vezanu uz objavu zbornika zanimljive tematike.

***

POZIV na suradnju

 ANIMAL:

zbornik o  ne-ljudima i ljudima

Nakon objavljivanja zbornika radova Kulturni bestijarij (2007.) i Književna životinja: kulturni bestijarij II. dio (2012.) (Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku Biblioteka Nova etnografija, Hrvatska sveučilišna naklada) koji su izvrsno prihvaćeni i uvelike citirani u Hrvatskoj i izvan nje, suradnice projekta (Lidija Bajuk, Suzana Marjanić, Maja Pasarić  i Antonija Zaradija Kiš) Kulturna animalistika: životinja i čovjek – interdisciplinarne analize i mnogostruke kulturne prakse Instituta za etnologiju i fokloristiku odlučile su pokrenuti treći nastavak animalističkih promišljanja pod radnim naslovom ANIMAL: ZBORNIK O NE-LJUDIMA I LJUDIMA koji bi okupio radove iz različitih humanističkih disciplina.

Prema zamislima zbornik bi bio podijeljen na poglavlja o pojedinim životinjskim vrstama (sisavci, ptice, gmazovi, vodozemci, ribe, rakovi, mekušci, paučnjaci, kukci), odnosno o individualnoj životinji (realnoj ili mitološkoj), a radovi bi razmatrali različite književne, folklorističke, etnološke, kulturnoantropološke, filozofske i ine pristupe određenoj životinji i njezinoj važnosti u svome i ljudskom postojanju.  S obzirom da nam je želja da javnosti ponudimo aktualna promišljanja o kulturnoj animalistici, u obzir dolaze samo novi, još neobjavljeni radovi.

 

Prijedlog naslova članka s kraćim sažetkom (oko 3000 znakova) treba poslati do 15. srpnja 2017. godine  na e-mail: zaradija@ief.hr

Dr. sc. Antonija Zaradija Kiš

Institut za etnologiju i folkloristiku

Šubićeva 42, 10 000 Zagreb

Animalistički pozdrav svim budućim suradnicama/suradnicima!

 

Stariji sadržaji