Novosti

Dijete i jezik danas 2017.

16. svibnja 2017

Prosljeđujemo poziv na VIII. međunarodni znanstveni skup DIJETE I JEZIK DANAS (DiJ 2017.).

Tema  skupa je Razvoj pismenosti u materinskom i inom jeziku.

Detaljnije informacije možete pronaći ovdje.

DiJ 2017. – Drugi poziv

Prijavni obrazac DiJ 2017.

ANIMAL: zbornik o ne-ljudima i ljudima

Prosljeđujemo poziv Instituta za etnologiju i folkloristiku, vezanu uz objavu zbornika zanimljive tematike.

***

POZIV na suradnju

 ANIMAL:

zbornik o  ne-ljudima i ljudima

Nakon objavljivanja zbornika radova Kulturni bestijarij (2007.) i Književna životinja: kulturni bestijarij II. dio (2012.) (Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku Biblioteka Nova etnografija, Hrvatska sveučilišna naklada) koji su izvrsno prihvaćeni i uvelike citirani u Hrvatskoj i izvan nje, suradnice projekta (Lidija Bajuk, Suzana Marjanić, Maja Pasarić  i Antonija Zaradija Kiš) Kulturna animalistika: životinja i čovjek – interdisciplinarne analize i mnogostruke kulturne prakse Instituta za etnologiju i fokloristiku odlučile su pokrenuti treći nastavak animalističkih promišljanja pod radnim naslovom ANIMAL: ZBORNIK O NE-LJUDIMA I LJUDIMA koji bi okupio radove iz različitih humanističkih disciplina.

Prema zamislima zbornik bi bio podijeljen na poglavlja o pojedinim životinjskim vrstama (sisavci, ptice, gmazovi, vodozemci, ribe, rakovi, mekušci, paučnjaci, kukci), odnosno o individualnoj životinji (realnoj ili mitološkoj), a radovi bi razmatrali različite književne, folklorističke, etnološke, kulturnoantropološke, filozofske i ine pristupe određenoj životinji i njezinoj važnosti u svome i ljudskom postojanju.  S obzirom da nam je želja da javnosti ponudimo aktualna promišljanja o kulturnoj animalistici, u obzir dolaze samo novi, još neobjavljeni radovi.

 

Prijedlog naslova članka s kraćim sažetkom (oko 3000 znakova) treba poslati do 15. srpnja 2017. godine  na e-mail: zaradija@ief.hr

Dr. sc. Antonija Zaradija Kiš

Institut za etnologiju i folkloristiku

Šubićeva 42, 10 000 Zagreb

Animalistički pozdrav svim budućim suradnicama/suradnicima!

 

Rođendan Ivane Brlić-Mažuranić

21. travnja 2017

ibm

18. travnja proslavili smo rođendan jedne od najpoznatijih hrvatskih i svjetskih dječjih književnica, Ivane Brlić Mažuranić.
Ivana se književnim stvaralaštvom počinje baviti vrlo rano i to u obliku poezije, eseja i dnevnika, ali prvi radovi objavljeni su joj tek početkom dvadesetog stoljeća.
1913. godine izdaje Čudnovate zgode šegrta Hlapića kojom počinje plijeniti pozornost hrvatske i svjetske publike.
Često nazivana hrvatskim Andersenom i Tolikenom, spisateljica je čak 4 puta bila predlagana za Nobelovu nagradu za književnost, a o dosegu njezinog književnog utjecaja svjedoči i činjenica da su njezina djela prevedena na sve veće svjetske jezike.
Desetljećima nakon smrti ove snažne žene još uvijek osjećamo njezin književni utjecaj, a zahvaljujući nenadmašnoj originalnosti djela svrstavamo je rame uz rame sa svjetskim velikanima dječje književnosti.

pripremila: Ana Željeznjak

100. godišnjica rođenja Nedjeljke Brlić

14. veljače 2017

Nedjeljka Brlic

U Gradskoj knjižnici Novi Zagreb, 17. veljače 2017. u 18 sati, održat će se susret ljubitelja književnosti posvećen 100. godišnjici rođenja Nedjeljke Brlić, najmlađe kćeri omiljene hrvatske spisateljice za djecu,
Ivane Brlić Mažuranić. Više o ovom zanimljivom susretu pročitajte ovdje.

Stariji sadržaji