Novosti

Dr. sc. Batinić nova je ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja

23. kolovoza 2017

Uz iskrene čestitke našoj dragoj članici Štefki Batinić, prosljeđujemo obavijest Hrvatskog školskog muzeja.

Na mjesto ravnateljice dr. sc. Batinić, knjižničarska savjetnica i kustosica dr. sc. Štefka Batinić došla se s mjesta voditeljice Pedagoške knjižnice Davorina Trstenjaka, Zbirke školskih izvješća te Zbirke propisa i službenih publikacija u odgoju i obrazovanju Hrvatskog školskog muzeja. Tijekom više od dvadeset godina rada u Muzeju kolegica Batinić sudjelovala je u svim područjima muzejskog rada te je uspješno vodila brojne muzejske projekte. Sudjelovala je u pripremi i realizaciji stalnoga postava Muzeja 2000. godine. Samostalno i u koautorstvu priredila je pet tematskih studijskih izložaba s katalozima te niz prigodnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Održala je niz prigodnih predavanja u sklopu gostovanja izložaba te oko 30 izlaganja na stručnim i znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Područja njezina znanstvenog i stručnog interesa su povijest hrvatskoga školstva i pedagogije te povijest djetinjstva.

Dr. sc. Batinić objavila je samostalno ili u koautorstvu više od 30 znanstvenih i stručnih radova u časopisima i zbornicima u zemlji i inozemstvu te više od 100 popularno-znanstvenih članaka i kraćih priloga u novinama i časopisima. Od 2009. urednica je Anala za povijest odgoja, godišnjaka Hrvatskoga školskog muzeja. Višegodišnja je vanjska suradnica Filozofskog i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u izvođenju kolegija iz povijesti školstva i pedagogije. Članica je uredništva slovenskog pedagoškog časopisa Sodobna pedagogika i Uredničkog vijeća Hrvatskog biografskog leksikona te autorica priloga u izdanjima Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Članica je niza strukovnih udruga – ICOM-a, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti te Hrvatskog knjižničarskog društva u čijem je Stručnom odboru sudjelovala od 2008 do 2012. godine kao predsjednica Komisije za muzejske i galerijske knjižnice. Od 2014. vanjska je članica Povjerenstva za hrvatsko sudjelovanje u International Children’s Digital Library.

Prije Hrvatskog školskog muzeja radila je u Knjižnici Goetheova instituta u Zagrebu te Knjižnicama grada Zagreba.

 

Kontakti nove ravnateljice su:
01/48 55 716
sbatinic@hsmuzej.hr
hsm@hsmuzej.hr

Dijete i jezik danas 2017.

16. svibnja 2017

Prosljeđujemo poziv na VIII. međunarodni znanstveni skup DIJETE I JEZIK DANAS (DiJ 2017.).

Tema  skupa je Razvoj pismenosti u materinskom i inom jeziku.

Detaljnije informacije možete pronaći ovdje.

DiJ 2017. – Drugi poziv

Prijavni obrazac DiJ 2017.

ANIMAL: zbornik o ne-ljudima i ljudima

Prosljeđujemo poziv Instituta za etnologiju i folkloristiku, vezanu uz objavu zbornika zanimljive tematike.

***

POZIV na suradnju

 ANIMAL:

zbornik o  ne-ljudima i ljudima

Nakon objavljivanja zbornika radova Kulturni bestijarij (2007.) i Književna životinja: kulturni bestijarij II. dio (2012.) (Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku Biblioteka Nova etnografija, Hrvatska sveučilišna naklada) koji su izvrsno prihvaćeni i uvelike citirani u Hrvatskoj i izvan nje, suradnice projekta (Lidija Bajuk, Suzana Marjanić, Maja Pasarić  i Antonija Zaradija Kiš) Kulturna animalistika: životinja i čovjek – interdisciplinarne analize i mnogostruke kulturne prakse Instituta za etnologiju i fokloristiku odlučile su pokrenuti treći nastavak animalističkih promišljanja pod radnim naslovom ANIMAL: ZBORNIK O NE-LJUDIMA I LJUDIMA koji bi okupio radove iz različitih humanističkih disciplina.

Prema zamislima zbornik bi bio podijeljen na poglavlja o pojedinim životinjskim vrstama (sisavci, ptice, gmazovi, vodozemci, ribe, rakovi, mekušci, paučnjaci, kukci), odnosno o individualnoj životinji (realnoj ili mitološkoj), a radovi bi razmatrali različite književne, folklorističke, etnološke, kulturnoantropološke, filozofske i ine pristupe određenoj životinji i njezinoj važnosti u svome i ljudskom postojanju.  S obzirom da nam je želja da javnosti ponudimo aktualna promišljanja o kulturnoj animalistici, u obzir dolaze samo novi, još neobjavljeni radovi.

 

Prijedlog naslova članka s kraćim sažetkom (oko 3000 znakova) treba poslati do 15. srpnja 2017. godine  na e-mail: zaradija@ief.hr

Dr. sc. Antonija Zaradija Kiš

Institut za etnologiju i folkloristiku

Šubićeva 42, 10 000 Zagreb

Animalistički pozdrav svim budućim suradnicama/suradnicima!

 

Rođendan Ivane Brlić-Mažuranić

21. travnja 2017

ibm

18. travnja proslavili smo rođendan jedne od najpoznatijih hrvatskih i svjetskih dječjih književnica, Ivane Brlić Mažuranić.
Ivana se književnim stvaralaštvom počinje baviti vrlo rano i to u obliku poezije, eseja i dnevnika, ali prvi radovi objavljeni su joj tek početkom dvadesetog stoljeća.
1913. godine izdaje Čudnovate zgode šegrta Hlapića kojom počinje plijeniti pozornost hrvatske i svjetske publike.
Često nazivana hrvatskim Andersenom i Tolikenom, spisateljica je čak 4 puta bila predlagana za Nobelovu nagradu za književnost, a o dosegu njezinog književnog utjecaja svjedoči i činjenica da su njezina djela prevedena na sve veće svjetske jezike.
Desetljećima nakon smrti ove snažne žene još uvijek osjećamo njezin književni utjecaj, a zahvaljujući nenadmašnoj originalnosti djela svrstavamo je rame uz rame sa svjetskim velikanima dječje književnosti.

pripremila: Ana Željeznjak

Stariji sadržaji