Zanimljivosti

U spomen – Joža Skok

14. rujna 2017

Pripremila: Ana Željeznjak 

Preminuo-knjizevni-kriticar-i-povjesnicar-Joza-Skok_ca_large

Jedan od najvećih poznavatelja hrvatske dječje književnosti, hrvatski povjesničar dječje književnosti, antologičar i esejist Joža Skok preminuo je 8. rujna 2017. godine u 86. godini života.

Profesor Joža Skok rođen je 1931. godine u Petrijancu pored Varaždina. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje 1956. godine završava Studij skupine narodni jezik i književnost i rusistika. 1982. godine na istom fakultetu je i doktorirao obranom disertacije “Hrvatsko kajkavsko pjesništvo zavičajnih idioma”.

 

86-7037-123-5Jo__a_Skok__LIJE_56ea6093497b3Jo__a_Skok__PROZ_538eea29a2fff

Postignuća profesora Skoka teško je sažeti u nekoliko riječi. Radio je kao profesor na skoro svih prosvjetnim razinama: od osnovnih škola  do fakulteta; na zagrebačkom Filozofskom fakultetu u Zagrebu stječe i status redovitog profesora.

Nedvojbeno je obilježio područje hrvatske dječje književnosti, a posebno se istaknuo proučavanjem kajkavske književnosti kao i književnog djelovanja Frana Galovića, Dragutina Domjanića i Miroslava Krleže.

Njegovo ime nalazi se i na mnogim književnim časopisima kao što su Kaj i Umjetnost i dijete te na poznatom i prepoznatljivom dječjem časopisu Radost.

radost

Za sobom je ostavio bogatu i vrijednu akademsku ostavštinu od kojih su samo neki poznati naslovi Kajkavski kontekst hrvatske književnosti, Moderno hrvatsko kajkavsko pjesništvo, Garestinski panoptikum, Ignis verbi kajkavicae, Izvori i izbori iz hrvatske dječje književnosti, Književni ogledi i pogledi, Književno djelo Ivane Brlić-Mažuranić.
Koji god doprinos ocijenili kao najvrjedniji, sigurno je da je profesor za sobom ostavio velike praznine na različitim područjima hrvatske dječje književnosti.

 

Nagrada Grigor Vitez za 2016. godinu

10. travnja 2017

grigor-viez-2017

Savez društava Naša djeca Hrvatske organizirao je 49. dodjelu Nagrade “Grigor Vitez” koja se dodjeljuje za tekst i ilustracije u knjigama za djecu i mladež.

U 2016. godini u konkurenciji je bilo ukupno 92 knjiga iz produkcije 28 nakladnika. Odluku o dobitnicima nagrada i pohvala Nagrade „Grigor Vitez” za 2016. godinu donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Ludwig Bauer, književnik, predsjednik Povjerenstva, Marina Gabelica, dopredsjednica Povjerenstva, Andrea Petrlik Huseinović, ilustratorica, Sanja Polak, književnica, Snježana Krpes, tajnica Nagrade i Marina Žilić, koordinatorica Nagrade.

Dobitnici Nagrade za 2016. godinu su:

 • Ana Đokić – za književni tekst za djecu u slikovnici “Bao baobab i mala Kibibi”, Knjiga u centru, Zagreb.
 • Sanja Pilić – za književni tekst za mladež u knjizi “Pošalji mi poruku!”, Mozaik knjiga, Zagreb.
 • Ana Kadoić – za ilustracije za mlađu dob djece u slikovnicama “Što rade odrasli” i “Petar i tramvaj”, Kašmir promet, Zagreb.
 • Marsela Hajdinjak – za ilustracije za stariju dob djece u slikovnici “Slavuj”, Golden marketing-Tehnička knjiga, Zagreb.

Uz glavne nagrade, dodijeljene su i Pohvale Nagrade “Grigor Vitez”:

 • Vandi Čizmek za autentične ilustracije u “Sirup protiv mačjeg kašlja”, Semafora, Zagreb i “Kumarov san”, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb.
 • Ivani Guljašević za ilustracije u slikovnicama “Zaljubljeni žabac” i “Bo-tuov bubanj”. Igubuka, Zagreb i u slikovnici “Alma dimnjačarka”, Mala zvona, Zagreb.
 • Tihomiru Horvatu za suvremeno književno oživljavanje Sigetske bitke u romanu za mlade “Mali ratnik”, Društvo hrvatskih književnika, Zagreb.
 • Igoru Knižeku za tekst u knjizi “Legenda o Hani i ratnicima Sedmog mora”, Sipar, Zagreb – za promicanje umjetničke bajke s elementima hrvatske tradicije i narodne baštine.
 • Željki Mezić za ilustracije u slikovnicama “Što ću biti kad odrastem”, Mozaik knjiga, Zagreb, “Toplo švedsko more”, Semafora, Zagreb i “Zagrljaj”, Knjiga u centru, Zagreb.
 • Posthumna pohvala Nadi Mihelčić za tekst u knjigama “Plavo staklo” i “Pričice i pjesmice iz daleke Afrike”, Semafora, Zagreb – za promicanje humanosti, tolerancije i različitosti u književnosti za djecu i mladež.
 • Tomislavu Torjancu za ilustracije u slikovnici “Ogledalce” Grigora Viteza, Mozaik knjiga, Zagreb.
 • Ivanu Vitezu za ilustracije u knjizi “S indijanskim plemenom Kroatana 1. i 2. dio”, Alfa, Zagreb.
 • Piki Vončini za ilustracije u knjizi “Mačke”, Mala zvona, Zagreb i “Četiri godišnja doba”, Mozaik knjiga, Zagreb.
 • Aljoši Vukoviću za zbirku dijalektalnog haiku “… i nikad više (šibenski haiku za Zvonu i Iku)”, Naklada Panda, Zagreb – za promicanje vrijednosti haiku i dijalektalne poezije u književnosti za djecu i mladež.
 • Pohvala Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade za velik doprinos i afirmaciju književnosti za djecu i mlade.

Svečanost dodjele Nagrade održala se u utorak, 21. ožujka u u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

_Grigor Vitez za 2016_047

U prilogu možete pročitati službenu verziju Obrazloženja Nagrade.

Obrazloženje NGV za 2016.

Nagrada pjesniku Aljoši Vukoviću

4. travnja 2017

aljosa vukovic

Na međunarodnom haiku natjecanju European Kukai, hrvatski pjesnik Aljoša Vuković osvojio je drugu nagradu!

Na natjecanju pod temom “Ptice”, Vuković je nagrađen drugom nagradom za sljedeće stihove:

parrot on my shoulder
my mother’s voice
once again

Autoru iskreno čestitamo, a vas pozivamo da na poveznici pročitate haiku i ostalih prijavljenih autora: European Kukai.

 

 

Moja prva knjiga – od djece za djecu

10. ožujka 2017

skola

U četvrtak , 09.03.2017. godine u knjižnici Vladimira Nazora u Zagrebu održano je predstavljanje projekta Moja prva knjiga te prošlogodišnjih prvonagrađenih učenika i učenica kao i radova u čije ruke vlasnika su dospjele druge, treće ili poticajne nagrade.
Moja prva knjiga  državno je natjecanje za učenike i učenice osnovnih škola koje se kontinuirano provodi od 2004. godine. Provodi ga Udruga KAlibra, a natjecanje je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prva nagrada je tiskanje najboljih slikovnica, a za odabir prvonagrađenih radova zadužene su hrvatske dječje književnice Sanja Pilić i Silvija Šesto.
Svoje prvonagrađene priče u četvrtak su pročitali Dora Kučan, Marta Nidogon i Luka Zadravec.
Više informacija o projektu možete pronaći na sljedećim linkovima:

http://www.mojaprvaknjiga.com/
https://www.facebook.com/moja.prva.knjiga/

Pripremila: Ana Željeznjak

Stariji sadržaji