Recenzije i prikazi

Objavljena nova slikovnica dr. sc. Vjekoslave Jurdana

29. kolovoza 2017

Pripremila: Ana Željeznjak

Riznica hrvatske dječje književnosti ove godine postala je bogatija za slikovnicu Tončić Petešić autorice Vjekoslave Jurdana, znanstvenice s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile te ilustratora Radovana Kunića.

Izdavači slikovnice su Ustanova „Ivan Matetić Ronjgov“ iz Ronjgi (sredstvima Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije), Naklada Kvarner i Katedra Čakavskog sabora Lovran. Publikacija je objavljena uz potporu Općine Lovran i Turističke zajednice općine Lovran.

229-main

Autorica je slikovnicu napisala u vezanom stihu na čakavskom narječju, točnije, ekvaskom dijalektu istočne obale Istre i Kvarnera, Liburnijskog krasa te se na samom kraju slikovnice nalazi mali Rječnik.
Glavni lik slikovnice je pjetlić Tončić pred kojim se nalazi zahtjevan i strašan put odrastanja. Najveća opasnost koju na svom putu odrastanja susreće je lisica Belica. Kako bi se izvukao iz situacije, Tončić mora sakupiti svu hrabrost, mudrost i snagu da prebrodi svoj strah u čemu mu pomažu riječi njegovog tate Zvone Peteha. Tončić zakukuriče iz sveg glasa kao pravi odrastao pijetao i otjera lisicu u šumu. Pjetlić Tončić Petešić tako postane Tone Peteh, odrastao i jak, baš kao i njegov tata.

 

toncic predstava

Iako je slikovnica pisana u stihu, priča sadrži jasan tok radnje i jasnu raspodjelu na uvod, zaplet, vrhunac, rasplet i završetak te ne treba čuditi što je poslužila kao odlična podloga za dvije dramske obrade slikovnice. Studenti Akademije u Osijeku utjelovili su Tončića Petešića u istoimenoj lutkarskoj predstavi izvedenoj na 10. međunarodnom festivalu dječje knjige Monte Librić u Puli, dok su drugi lutkarski igrokaz uspješno izveli učenici dramske skupine PŠ „Eugen Kumičić“ Mošćenička Draga (Osnovna škola Viktora Cara Emina, Lovran) u sklopu učeničkog natjecanja LIDRANO.

Promociju slikovnice organizirala je i Gradska knjižnica i čitaonica Viktor Car Emin u Opatiji tijekom koje su učenici ponovno izveli igrokaz za koji su posebno izrađene lutke, a glazbena pedagoginja i skladateljica Natalija Banov skladala je poseban song za igrokaz, temeljen na istarskoj ljestvici. Uz slikovnicu je priložen i poseban CD na kojem se nalazi snimka igrokaza.

CD TONCIC

Posebno nas raduju pozitivni odjeci među mlađom, ali i starijom publikom na koju je slikovnica Tončić Petešić naišla te ovim putem čestitamo našoj članici dr. sc. Vjekoslavi Jurdana i željno očekujemo daljnje publikacije!

 

 

 

Hrvatska slikovnica do 1945.

23. kolovoza 2017

Naslovnica Majhut

Posebno nam je zadovoljstvo obavijestiti vas o novoj knjizi Berislava Majhuta i Štefke Batinić, Hrvatska slikovnica do 1945.

Prvotno zamišljena kao drugo izdanje knjige Od slikovnjaka do Vragobe, knjiga je svojim opsegom i zahvaćenom tematikom značajno nadrasla prvu publikaciju (pa je sa 100 stranica narasla na 400!). Monografija nudi nove činjenice i znanstvene dosege u istraživanju povijesti hrvatske slikovnice i pokazuje kako je šesnaestgodišnji odmak i nastavak istraživanja autorima omogućio da revidiraju i vlastite tvrdnje.
Knjiga je objavljena u zajedničkoj nakladi Hrvatskog školskog muzeja i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a detalj omota vam dostavljamo u privitku; na omotu pročitajte ulomke recenzija doc. dr.sc. Smiljane Narančić-Kovač i doc. dr. sc. Maje Verdonik.

Hrvatska slikovnica do 1945

Iskrene čestitke autorima!