Umjetnost nas spaja – Popis književnih, kulturnih, kazališnih i filmskih online sadržaja

S obzirom na izvanrednu situaciju u kojoj se nalazimo, mnoge su se institucije, udruge, društva i pojedinci odlučili na nesebično dijeljenje svojih umjetničkih sadržaja s publikom.  Ovaj nam angažman ukazuje na dvije stvari: umjetnička i kulturna produkcija u Hrvatskoj je izuzetno bogata te – možda važnije – u trenutcima društvene izolacije, upravo su umjetnost i kultura ono što društvo povezuje i oplemenjuje.

U nastavku vam prosljeđujemo informacije objavljene na različitim kulturnim i društvenim stranicama, s popisom izvora i sadržaja koji će vam, nadamo se, olakšati trenutke izolacije. Niže u postu, izdvojili smo one koji bi našim članovima mogli biti od posebnog interesa.

Preporuke Hrvatskog audio-vizualnog centra – na ovoj se stranici nalazi niz poveznica na besplatne online platforme s filmovima domaće produkcije

Preporuke Ministarstva kulture – na priloženoj stranici možete pronaći mnoštvo korisnih poveznica na sadržaje za djecu i odrasle. (Dodatne i redovito ažurirane poveznice možete naći OVDJE).

Ostani doma – zanimljiva i vrlo bogata stranica koja sadrži više od stotinu korisnih poveznica na različite online, legalne i besplatne sadržaje i edukacije.

DJEČJA KNJIŽEVNOST

e-Lektire

Na portalu e-Lektire dostupna su cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire. Projekt je pokrenut 2009. godine na inicijativu i uz potporu tadašnjega Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u realizaciji Bulaja naklade i CARNET-a.

International Children’s Digital Library

Otvorena knjižnica digitaliziranih dječjih knjiga na različitim svjetskim jezicima iz raznih država svijeta i nudi 4642 knjige na 61 jeziku, za djecu od 3 do 13 godina. Na priloženom linku možete pronaći nekoliko slikovnica i zbirki pjesama na hrvatskom jeziku, uključujući klasike poput Potjeha i Regoča Ivane Brlić-Mažuranić s predivnim ilustracijama Cvijete Job.

KREATIVNA MREŽA

Neprofitna udruga Kreativna mreža iz Zagreba koja se bavi popularizacijom knjige i književnosti za djecu i mlade, pokrenula je projekt ŠALJI DALJE! u okviru kojeg će na svojoj Facebook stranici Slikovnica – Prozor U Svijet objavljivati kompletne slikovnice iz vlastitog nakladničkog programa.

ELEKTRONIČKE KNJIGE I ČASOPISI

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima

Knjižnice Grada Zagrebabesplatne e-knjige

Knjižnice grada Zagreba od 31. svibnja 2019. omogućile su svojim članovima posudbu e-knjige. Nova usluga dostupna je putem aplikacije Zaki Book koju se može instalirati preko platforma Google Play i App Store. Više o ovoj mogućnosti pročitajte OVDJE.

Na svom Youtube kanalu Knjižnice su osigurale snimke različitih događanja koja su se održala. Online se nalazi i izuzetno vrijedna Digitalna zbirka s mnoštvom knjiga i slikovnica, fotografija i razglednica, partitura i druge građe.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Građa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu može se pretraživati i istraživati korištenjem Kataloga NSK i portala NSK s digitaliziranom i izvornom digitalnom građom.

Digitalna zbirka NSK

Stari hrvatski časopisi

Virtualne izložbe

LIBRI & LIBERI: časopis za istraživanje dječje književnosti i kulture

Časopis naše Udruge, Libri & Liberi, objavljuje znanstvene i stručne članke o svim temama koje se tiču dječje književnosti, književnosti za mladež, njihova široko shvaćenoga kulturnoga konteksta i međukulturalnih kontakata u području književnosti i medija. Libri & Liberi potiče i podržava interdisciplinarnost i intermedijalnost.

KNJIŽEVNA SMOTRA

Književna smotra prvi je hrvatski časopis orijentiran na svjetsku književnost. Časopis sustavno prati događaje i kretanja u stranim književnostima te istražuje hrvatske književne i kulturne veze sa svijetom, pri čemu posebnu pozornost posvećuje novostima na području znanosti o književnosti i tekuće svjetske literarne produkcije.

HRVATSKI FILMSKI LJETOPIS

Projekt izdavanja filmološkog časopisa Hrvatski filmski ljetopis bio je zajednički pothvat Hrvatske kinoteke pri Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskog društva filmskih kritičara i Filmoteke 16 iz Zagreba, a danas je izdanje Hrvatskog filmskog saveza (sa središtem u Zagrebu). Uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu grada Zagreba, časopis je počeo izlaziti 1995. godine kao tromjesečnik, te je u dvadeset godina tiskano 80 brojeva.

VIJENAC

Dvotjednik za kulturu Matice hrvatske. Središnji je književni list hrvatske književnosti i kulture 19. stoljeća. Današnji Vijenac je časopis koji prati sva aktualna zbivanja na književno izdavačkoj, likovnoj i domaćoj kazališnoj sceni.

KNJIŽEVNA REPUBLIKA i REPUBLIKA

Časopis Republika u izdanju Društva hrvatskih književnika te Književna republika u izdanju Hrvatskog društva pisaca  među najznačajnijim su časopisima iz polja hrvatske književnost i kritike književnosti s dugom tradicijom izlaženja.

KAZALIŠTE

Časopis Kazalište izlazi od 1998. godine, a posvećen je teoriji i praksi izvedbenih umjetnosti te dramskoj književnosti. Uz redovito praćenje recentnih zbivanja na hrvatskoj i međunarodnoj kazališnoj sceni (kritike i osvrti, razgovori, portreti, recenzije novih teatroloških izdanja), kroz samostalne tekstove ili tematske cjeline bavi se širokim spektrom kazališnih tema i fenomena te redovito objavljuje domaće i strane dramske tekstove koji još nisu izvedeni na hrvatskim pozornicama.

PREDSTAVE I PRIČE ZA DJECU

ŽELJKINE PRIČE ZA MALI ODMOR

Na Školskom portalu ponedjeljkom, srijedom i petkom od 13 h možete poslušati Željku  Horvat-Vukelju, autoricu Hrabrice i Slikopriča, kako iz svog doma priča Željkine priče za mali odmor.

SAVEZ DRUŠTVA “NAŠA DJECA” HRVATSKE

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske na svojoj Facebook stranici objavljuje snimke pripovijedanja svojih volontera iz podružnica diljem Hrvatske. Pogledajte, primjerice, predstavu “Pričamo priču o jednom mačku”, u izvedbi koprivničke lutkarske družine KOPRIVA PEC PEC.

BOOKZVOOK

Prva mobilna aplikacija za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku.

DJEČJI ČASOPISI ONLINE – SMIB I MODRA LASTA

Školska knjiga daruje svim učenicima besplatan pristup novim brojevima Smiba i Modre laste.

GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA SPLIT

Gradsko kazalište lutaka Split ponudilo je nekoliko snimki online predstava za djecu: Šporki Špiro, Neposlušna Tonka, Grga Čvarak, Dida i repa.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

Od nedjelje, 29. ožujka, Kazalište kreće s programom Ostani kući i kazalište uključi prikazivanjem svojih predstava na Osječkoj televiziji i svojoj Facebook stranici. Prva je na redu nagrađivana predstava “Nije me strah” autorice Dubravke Pađen-Farkaš u režiji Ljudmile Fedorove.

GRADSKA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA OSIJEK

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek će na svom službenom You Tube kanalu objavljivati video materijale vezane uz dječja književnost.

GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA ĐAKOVO-SELCI ĐAKOVAČKI

Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo-Selci Đakovački uz voditeljicu Anu Brataljenović priprema čitanja priča i kreativne radionice. Pogledajte snike na YouTube kanalu.

GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR i KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR

Na YouTube kanalu Knjižnice objavljuju se snimljene preporuke za čitanje online građe. U suradnji s Kazalištem lutaka Zadar organizirali su čitanje slikovnica uživo putem YouTube kanala Kazališta.

FILMOVI

ZAGREB FILM
Ustanova za animirani film i produkcijska kuća Zagreb film na svojoj YouTube stranici nudi osam kratkometražnih animiranih filmova.

HRTi videoteka

Na priloženom linku možete vidjeti sadržaje za djecu, no na platformi Hrvatske Radiotelevizije HRTi, između ostalog, nalazi se videoteka s gotovo pedeset hrvatskih dugometražnih igranih filmova. Na stranicu se potrebno prijaviti e-mail adresom ili Facebook profilom.

BONOBOSTUDIO
Produkcijska i distribucijska tvrtka za animirane i eksperimentalne filmove Bonobostudio, neke od svojih naslova nudi besplatno na svom službenom Vimeo kanalu.

ANKA – ekranizacija romana Anka Brazilijanka

Redatelj i producent Dejan Aćimović omogućio je besplatno gledanje dječjeg filma Anka, nastao prema romanu za djecu Anka Brazilijanka Mate Lovraka. Film pogledajte na poveznici uz lozinku andrijaa.

PAMETNJAKOVICI.EU

Riječ je o stranici koju je pokrenula grupa umjetnika, a koji djeci i mladima diljem Hrvatske omogućuju gledanje svojih crtanih, dokumentarnih ili edukativnih filmova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)