Znanstveni skup Djetinjstvo poezije i poezija djetinjstva

Društvo hrvatskih književnika – Ogranak u Zadru i Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti zajedno s Odjelom za izobrazbu učitelja i odgojitelja u Zadru i Odjelom za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru organiziraju znanstveni skup za Barakovićeve dane 25. listopada 2018. s naslovom Djetinjstvo poezije i poezija djetinjstva.

 

Barakovićevi dani (Zadar, 25. i 26. listopada 2018.)

Organizatori:

Društvo hrvatskih književnika – Ogranak u Zadru

Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti iz Zagreba

Suorganizatori:

Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja, Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru

Znanstveni skup Djetinjstvo poezije i poezija djetinjstva

Zadar, 25. listopada 2018.

 

U hrvatskoj je književnoj historiografiji velik broj istraživanja (i znanstvenih monografija) posvećen početku i razvoju hrvatske dječje poezije. Golem su zahvat kao književni povjesničari i antologičari napravili u tom smjeru: Milan Crnković, Ivo Zalar, Joža Skok, Stjepko Težak, Berislav Majhut, Dubravka Težak, Diana Zalar i dr. S druge je strane ostao velik broj građe razasut po mnogim časopisima i novinama od hrvatskih povijesnih središta Osijeka, Zagreba, Varaždina, Karlovca, Pule, Rijeke, Zadra, Splita i Dubrovnika do regionalnih središta,  na prostoru bivše države (npr. kalendarski zbornici vojvođanskih Hrvata),  te do sredina u kojima živi hrvatska povijesna manjina Gradišće/Burgenland (Republika Austrija), Szombahtely, Nagykanisza, Pecs, Baja i dr. (Republika Mađarska). Nije dovoljno istražena građa koja se vezuje uz vjersku tematiku (vjerski časopisi i zbornici), a osobito ona koja se vezuje uz tematiku Prvog svjetskog rata. Zbog toga bi dio tema bio usmjeren (Djetinjstvo poezije)  istraživanjima ranih objava iz hrvatske dječje poezije, čime bi se zahvatio širi kontekst hrvatske periodike devetnaestoga stoljeća i početka dvadesetog stoljeća (političke, a napose vjerske) te tematizirala uloga i značaj hrvatskih periodičnih izdanja (onih dječjih i onih za odrasle koji su također donosili objave iz dječje književnosti): novina, časopisa, godišnjaka i kalendara s naglaskom na cjelokupni hrvatski kulturni prostor uključujući i onaj gdje živi hrvatska povijesna manjina i dijaspora. U interesu istraživanja razvoja hrvatske dječje poezije zainteresirane kolegice i kolege potičemo na istraživanje publikacija (osobito onih vjerskog karaktera) iz prijašnjih razdoblja, tj. iz 17. i 18. stoljeća. Drugi dio naslova Poezija djetinjstva otvara mogućnosti obrade i drugih tema iz hrvatske dječje književnosti, bilo onih koje će se baviti jezikoslovnim značajkama pojedinih tekstova ili poetičkim i dr.

Skup se planira održati 25. listopada 2018. godine u Zadru. Radovi sa skupa bit će objavljeni u časopisu Magistra Iadertina za 2019. ili u časopisu Libri & Liberi.

Naputci za sudjelovanje:

  1. Prijava na email barakovićevi.dani@gmail.com ili na matesicanja@gmail.com, do 1. rujna 2018.
  2. Dostava naslova i sažetak rada

Sažetak treba sadržavati kratak sadržaj rada s naznačenim ciljem, najvažnijim rezultatima i zaključcima koji će biti prezentirani (do 200) riječi. Uz sažetak potrebno je dostaviti pet ključnih riječi koje nisu zastupljene u naslovu. Uz sažetak na hrvatskom jeziku potrebno je dostaviti i sažetak na engleskom jeziku. Rok za dostavu sažetaka je 15. rujna 2018. na email barakovicevi.dani@gmail.com, ili na matesicanja@gmail.com. Obavijesti o prihvaćanju sažetaka sudionici će zaprimiti do 25. rujna 2018.

Očekujući Vašu prijavu, srdačno Vas pozdravljamo!

U Zadru, 11. lipnja 2018.

 

Za organizatore skupa:

Prof. dr. sc. Robert Bacalja

Prof. dr. sc. Berislav Majhut

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)