Zbornik radova: Šegrt Hlapić – od čudnovatog do čudesnog

Međunarodna znanstvena konferencija Od čudnovatog do čudesnog održala se kao središnje događanje u cjelogodišnjoj proslavi obilježavanja stogodišnjice prvoga objavljivanja dječjeg romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Tijekom 2013. godine u cijeloj Republici Hrvatskoj nizom izložbi, kazališnih predstava, školskih priredbi i radionica, sudionici su se potrudili vratiti dug iz svog djetinjstva malom šegrtu.

Čudnovate zgode šegrta Hlapića najviše je objavljivani hrvatski dječji roman, a najvjerojatnije i najviše objavljivani hrvatski roman uopće. Preveden je na više desetaka jezika (između ostalog, dvaput na engleski i dvaput na kineski). Doživio je više od stotinu domaćih i inozemnih izdanja. Tijekom stogodišnjeg života komentirao je hrvatsku povijest i kulturu te je izuzetno utjecao na razvoj hrvatske dječje književnosti. Ne samo da je bio nepresušno vrelo inspiracije, već je i u trenutcima osporavanja dječje književnosti bio svijetla točka i nepobitni dokaz o mogućnosti stvaranja remek-djela u dječjoj književnosti.

Znanstvenici i stručnjaci okupili su se 18. – 20. travnja 2013. u Slavonskom Brodu na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u zajedničkom nastojanju da kritički preispitaju književna i kulturološka područja koja okružuju ovaj jedinstveni dječji roman.

Konferencija Od čudnovatog do čudesnog, posvećena stogodišnjici prvog objavljivanja romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića, rezultirala je knjigom – zbornikom radova “Šegrt Hlapić – od čudnovatog do čudesnog”. Više informacija o knjizi i narudžbenicu možete pronaći u  priloženom dokumentu.

Zbornik s narudžbenicom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)